יום רביעי, 31 במרץ 2021

חשיבות ויטמין D בטיפול בשבר שאינו מתאחה

דוח מקרה החשיבות של ויטמין D בטיפול בשבר שאינו מתאחה - דוח מקרה. 

האטיולוגיה של חוסר איחוי שבר העצם אינה תמיד ברורה ועשויה להיות מגורמים רבים. לכן יש לקבוע את הסטטוס של ויטמין D באופן שגרתי במקרה של עיכוב או חסר איחוי בשברים. כמובן שתוספת נדרשת במקרה של מחסור בוויטמין D.



תַקצִיר: שכיחות ההיפוביטמינוזה D עולה כעת. מגוון רחב של מחלות וסיבוכים קשורים בריכוזים נמוכים של ויטמין D בסרום, כולל ריפוי שברים לקוי ושבר שאינו מאוחד. 

גבר בריא בן 44 שנים התמודד עם כאבים עקב חוסר איחוי של שבר בציר הירך בן 4 לאחר הפציעה הראשונית. השבר נותח שלוש פעמים והיה מקובע כראוי במצב האנטומי. אובחנה Hypovitaminosis D, ותוספת שלאחר מכן הביאה לאיחוי מוחלט של השבר עם הקלה מלאה בכאב. 

מקרה זה ממחיש את החשיבות של רמות נאותות של ויטמין D בסרום בריפוי שברים, בנוסף לגורמים מקלים על ריפוי שברים. עם השכיחות הגוברת של hypovitaminosis D ואולי סיבוכים הקשורים לשבר, קביעת ויטמין D שגרתית אמורה להפוך לחלק מהעבודה הקלינית במקרים של שבר בעצם.

אי-איחוי שברים מתרחש בכ- 5-10% מכלל השברים ויכול לנבוע ממצבים שונים. גורמי סיכון בלתי תלויים ידועים הם חומרת השבר (שברים פתוחים או שברי שברים מרובים), הצורך בהתערבות אופרטיבית, מיקום שברים, מחלות נלוות ושימוש בבנזודיאזפינים, כמו גם שימוש בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות בשילוב עם אופיואידים, משתנים, וביספוספונטים. 


הסיבה לאי-איחוי של שבר אינה תמיד ברורה, וההנחה היא רב-פקטוריאלית. אף על פי שתפקידו של ויטמין D בריפוי שברים טרם הובהר לחלוטין, ישנה הערכה טובה כי ויטמין D ממלא תפקיד חשוב בכל שלבי ריפוי השברים. 

מספר מחקרים עדכניים מציגים תוצאות המאשרות את החשיבות של רמות נאותות של ויטמין D במהלך ריפוי שברים, אך אף אחת מהן אינה ניסויים אקראיים. אף על פי שקביעת ויטמין D בסרום אינה מתבצעת באופן שגרתי במקרים של שבר שאינו מתאחה, מחסור בוויטמין D והשלמתם צריכים להיות בעלי תשומת הלב של הרופאים המטפלים.


מקור:

Volumes 87–88, July–August 2021, 111192

https://doi.org/10.1016/j.nut.2021.111192

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה